În prezent, în Republica Moldova turismul stomatologic se dezvoltă destul de activ. Datorită acestui fapt, pacientul își poate vindeca și restaura dinții în condiții mai favorabile decât acasă. Turiștii preferă excursiile medicale pentru a economisi bani, a face o călătorie interesantă și a profita de serviciile stomatologice moderne.

Scurt istoric

Istoria turismului dentar datează din 1998, atunci când o clinică din Tailanda a început să atragă clienți străini.

Astfel, Moldovenii care s-au mutat cu traiul în Europa de Vest, au revenit în patrie pentru tratamentul dentar. Apoi și-au împărtășit impresiile compatrioților lor despre serviciile stomatologice de calitate la preț accessibil în clinicile dentare din Moldova, făcându-le publicitate. Turismul dentar în Europa se numește „vacanță dentară” – o vacanță în străinătate, care se combină cu succes cu tratamentul dentar.

Tipurile turismului dentar

Pentru fiecare turist, clinica dentară întocmește un program turistic individual. Datorită acestui fapt, nu numai că puteți primi îngrijiri stomatologice de înaltă calitate la un nivel înalt, ci și puteți vizita obiectivele istorice ale unuia dintre cele mai frumoase orașe din Europa de Est.

În funcție de dorințele turistului și programul întocmit de dentist, se selectează excursii în locurile celebre și muzee din Moldova. Puteți merge la un restaurant sau la un cinematograf, să faceți cumpărăturile mult așteptate la centrele comerciale și târguri. Turiștii au ocazia să cunoască țara și cultura. De asemenea, după preferințe, sunt organizate excursii în locuri interesante din Moldova (Cetatea Soroca, mănăstiri, sanatorii).

Durata turului este determinată în avans și depinde de obiectivele, metodele și etapele tratamentului dentar. Clinicile oferă garanții pentru calitatea muncii și a materialelor utilizate. Toate tipurile de servicii stomatologice sunt disponibile pentru pacienți, inclusiv cele mai complexe și mai scumpe tipuri de proteze, implanturi, tratamente ortodontice și restaurare estetică a dinților.

Avantajele tratamentului stomatologic în Moldova

Procedurile dentare și proteza dentară realizate în clinicle din Moldova sunt cele mai ieftine din toată Europa. Prețul accesibil nu este singurul avantaj al tratamentului stomatologic în Moldova. Luați în considerare și alți factori care influențează dezvoltarea turismului dentar:

  • La Universitatea de Medicină în numele lui Testemițanu absolvesc specialiști excelenți în domeniul stomatologiei (cele mai bune tradiții ale metodelor de predare ai anilor 40-80 din secolul trecut);
  • Medicii au acces la cele mai actuale inovații în domeniul stomatologiei;
  • Clinicile din Moldova sunt dotate cu echipamente și materiale de înaltă calitate la nivel european;
  • medicii au specializări europene;
  • călătoriile dentare încurajează pacienții să-și depășească teama de dentiști și să se bucure de tratament;
  • lipsa barierei lingvistice.

Utilizarea materialelor și calitatea acestora

În clinicile dentare din Moldova sunt folosite materiale și instrumente testate și de înaltă calitate, aceleași ca în cabinetele stomatologice din Rusia sau Europa. Dentiștii care efectuează tratament stomatologic pacienților străini sunt specialiștii de vârf din Moldova.

Clinicile stomatologice din Moldova folosesc dispozitive și materiale certificate conform standardelor CE și ISO. Toate materialele sunt achiziționate direct de la producătorii de top din UE, SUA, Coreea și Israel. Majoritatea clinicilor sunt echipate cu laboratoare proprii și săli de radiologie. Sunt folosite instrumente moderne pentru sterilizarea instrumentelor. Pentru perioada de tratament aveți acces la serviciile unui asistent traducător, astfel încât pacientul poate concretiza cu dentistul toate informațiile necesare și să își exprime dorințele cu privire la tratament. În plus, majoritatea medicilor stomatologi din Moldova vorbesc în limba rusă.

Tendințele de dezvoltare pe piața stomatologică mondială

Moldova face parte din topul celor mai bune 3 țări europene pentru profesionalism și echipamente în domeniul tratamentului stomatologic. Conform cifrelor oficiale, clinicile stomatologice înregistrează cîte 4-5 clienți străini pe lună. Numărul de turiști este în continuă creștere. Turiști din Italia, Spania, Franța, Rusia, America și Marea Britanie vin să-și trateze dinții. Medicii stomatologi din Moldova spun că vara, numărul clienților este în creștere. Potrivit unuia dintre operatorii de turism, doar prin intermediul companiei sale, în ultimii șapte ani, peste o mie de turiști au folosit serviciile stomatologice din Moldova.

Locuitorii țărilor CSI, UE, Canada, SUA, Elveția, Turcia, Israel și alte câteva țări nu trebuie să solicite viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova.

Avantaje și calcul aproximativ

Costul tratamentului dentar și al protezelor din Moldova este indicat pe numeroase site-uri online. După consultarea lor, pacienții ajung la concluzia că sunt mult mai mici în comparație cu prețurile din Europa, SUA sau Rusia. Economiile pot fi de până la 60%, astfel încât prețul de cazare și drum este deja inclus în pachetul turistic. Această diferență nu afectează deloc calitatea tratamentului dentar și materialele utilizate: clientul primește cel mai înalt nivel de servicii.

În Moldova, turiștii străini achită, în medie, cu cinci mii de euro mai ieftin pentru serviciile stomatologice decât în țara lor de origine. Cu același preț la consumabile, costurile de închiriere a spațiilor, taxele vamale, impozitele și salariul personalului, precum și costul vieții în țară pentru perioada de tratament sunt semnificativ mai mici.

De regulă, durata tratamentului este de aproximativ 10 zile. Cazarea confortabilă într-un apartament va costa în medie 100 de euro. Transportul aerian va costa aproximativ 200 de euro. De exemplu, în Anglia, un implant costă 2.000 de euro, iar în Moldova 300 de euro. Astfel, prin instalarea unui implant și a unei coroane dentare în Moldova, vă veți recupera deja cheltuielile.

Tururile medicale în Moldova includ achiziționarea biletelor de avion, rezervări la hotel și excursii. Așadar, echipa clinicii dentare creează un plan preliminar de tratament pentru pacienții străini, îi informează despre costul aproximativ al tratamentului, calculează durata șederii pacientului în Moldova.

Articolul următorImplantologie. Ce implanturi să alegeți