Oricât de vigilent vă îngrijiți dinții în timpul zilei, s-ar putea să-i deteriorați pe timp de noapte sau în alte situații, fără să vă dați seama chiar că o faceți. Multe persoane suferă de șlefuirea dinților și încleștarea maxilarelor.Aceasta este o afecțiune cunoscută sub denumirea de bruxism,care se manifestă în timp ce dormim sau în situații de stres.

 În timp, aceste acțiuni pot provoca daune permanente dacă nu sunt abordate. 

Această postare vă va ajuta să identificați dacă suferiți de bruxism, să aflați mai multe despre ce îl declanșează și să vă oferim câteva opțiuni de tratament pe termen scurt și lung.

Cauzele și simptomele Bruxismului

 Cele mai frecvente motive pentru măcinarea dinților și încleștarea maxilarelor sunt stresul și anxietatea. Aceasta poate apărea în timpul zilei sau în timp ce dormiți. Chiar dacă sunteți treaz, este posibil să nu vă dați seama niciodată că o faceți.

Bruxismul este unul dintre multe moduri în care corpul nostru manifestă fizic stresul, chiar dacă mintea noastră nu este conștientă de acest lucru. Data viitoare când vă aflați într-o situație de stres ridicat, acordați atenție la ceea ce se întâmplă în gură. Vă încleștați maxilarele sau scrâșniți din dinți? Dacă da ,atunci cel mai probabil suferiți de bruxism.

Alți factori de risc pentru bruxism includ consumul de substanțe (droguri, alcool, cofeină), apneea în somn și probleme legate de mușcătură și aliniere.

O alta modalitate de a ști dacă suferiți de bruxism : dacă vă treziți  cu o senzație de durere în cavitatea bucală sau cu maxilarul încleștat. De asemenea, puteți observa că dinții încep să devină mai șterși sau mai mici. Aceste schimbări s-ar putea să nu fie evidente la început, deoarece multe persoane își macină molarii care nu sunt întotdeauna foarte vizibili.

Dacă împărțiți un pat cu cineva, persoana respectivă poate fi în măsură să stabilească dacă scrâșniți din dinți noaptea. Este posibil ca sunetul să nu fie suficient de puternic pentru a vă trezi, dar poate fi suficient de tare pentru ca partenerul să observe.

Încleștarea maxilarului pe termen lung poate duce la dureri de ureche și dureri de cap. S-ar putea să credeți că aveți o infecție la ureche sau o migrenă, dar cauza este de fapt bruxismul.

Diagnosticul și tratamentul Bruxismului

Cel mai bun mod de a confirma dacă suferiți sau nu de bruxism este să menționați simptomele medicului stomatolog cînd aveți programare. Medicul stomatolog examinează modelele de uzură de pe dinți și maxilarele pentru a determina dacă scrîșniți din dinți sau dacă încleștați maxilarele fără să vă dați seama.

Medicul stomatolog vă va indica un aparat de protecție a maxilarelor și dinților (gutieră), ceea ce va împiedica atingerea dinților în timp ce dormiți și va funcționa ca barieră în care mușcați dacă încleștați maxilarele. Astfel nu va dura mult timp până vă veți trezi fără durere și mai energic datorită unui somn mai bun.

Va trebui să vă obișnuiți cu purtarea gutierei care va protejează dinții, dar este important să nu renunțați la ea și să o purtați în continuare.

Cum să obțineți ajutorul de care aveți nevoie?!

Medicii stomatologi calificați ai clinicii Saniodent pot recunoaște cu ușurință simptomele bruxismului și cu siguranță vă pot ajuta să determinați dacă scrîșniți din dinți sau vă încleștați maxilarele în timp ce dormiți. Vom colabora cu dvs. pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat bazat pe simptomele și stilul dvs. de viață specific.

Articolul precedentClinică Stomatologica Chișinău – Avantajele unor servicii premium