Protezarea dentară – restaurare sau înlocuire completă a dinților lipsă cu construcții speciale. Pierderea dinților este posibilă la orice vârstă din diverse motive: carii, traume, diverse patologii. Datorită tehnologiei moderne, un zâmbet frumos și sănătos poate fi recuperat rapid, eficient și fără durere.
Pregătirea pentru proteze
Înainte de a instala protezele dentare, este absolut necesar să efectuați igienizarea cavității bucale și să eliminați toate procesele inflamatorii. În cele mai multe cazuri, atunci când se acoperă dintele cu o coroană, se efectuează depulpația (îndepărtarea nervului). Dacă refuzați această procedură, atunci în cazul în care la un an după fixarea protezei începeți să fiți deranjați de o durere de dinți severă, va trebui să tăiați și să îndepărtați coroana. După tratamentul dinților, vor fi necesare proteze repetate și, în consecință, costuri suplimentare.
Întrucât instalarea protezelor se efectuează pe dinții sănătoși, aceștia trebuie să fie șlefuiți în prealabil. Apoi, medicul face măsurători și creații dentare individuale, pe care se va construi proteza. Va fi nevoie de 1-2 montări, astfel încât medicul să poată maximiza asemănarea pentru a se potrivi caracteristicilor cavității bucale.
Tipuri de proteze dentare
În stomatologia modernă, se folosesc trei tipuri de proteze – fixe, amovibile și parțial amovibile.
Protezele fixe
Cel mai popular tip de proteze fixe este instalarea coroanelor. În acest fel, puteți restaura dintele atât parțial, cât și complet cariat (cu condiția ca rădăcina să fie sănătoasă fără indicații de îndepărtare). Coroana este un capac, care repetă cu exactitate forma dintelui cariat și îl acoperă complet, protejându-l de distrugeri și influențe externe. Coroana dentară este fixată ferm cu ciment special.
În cazul în care lipsesc mai mulți dinți și trebuiesc restabiliți, se recomandă punți dentare. Cu ajutorul lor, puteți completa chiar și golurile formate ca urmare a extracției dinților bolnavi. Puntea dentară este atașată de următorii dinți sănătoși, care sunt de asemenea acoperiți cu o coroană și necesită șlefuire preliminară. În cazul patologiilor complicate ale cavității bucale, implanturile sunt folosite ca suport pentru punți.
Proteze parțial amovibile
În cazul unui număr mare de dinți lipsă și incapacitatea de a instala implanturile, se recomandă protezele parțiale cu arc. Este un arc care se fixează folosind încuietori speciale pe dinții sănătoși din vecinătate.
Proteze amovibile
Pentru mulți, protezele amovibile sunt încă asociate cu maxilare neplăcute estetic, introduse într-un pahar cu apă noaptea. Protezele moderne sunt cele mai confortabile, atractive și de încredere. În construcția lor, ca bază, se folosește nylon hipoalergenic durabil, similar după culoare și textură cu gingia naturală. Materialul asigură o bună aderență cu suprafața, nu roade și nu provoacă neplăceri chiar și în cazul unei utilizări prelungite.
Microprotezare
Pentru a elimina defectele dentare externe minore, cum ar fi cioburile și fisurile dentare, în prezent, sunt utilizate în mod activ fațetele dentare. Aceste construcții reprezintă cele mai fine plăci ceramice sau de safir, care acoperă suprafața exterioară a dintelui.
Materiale pentru proteze dentare
Astăzi, pentru instalarea protezelor amovibile și fixe, se folosesc materiale cu prețuri și caracteristici diferite:
Metal – să strălucești cu un „zâmbet auriu” nu mai este la modă. De aceea, coroanele metalice sunt de cele mai multe ori instalate pe dinții molari. În prezent, acesta este cel mai accesibil material, singurul dezavantaj fiind lipsa de atractivitate. Metalul este durabil, rezistent la masticația oricăror alimente, are o durată lungă de viață.
Plasticul este un material care se folosește astăzi, în principal, în protezele detașabile ieftine. Protezele confecționate din plastic sunt accesibile la preț, dar nu pot rezista la sarcini grele, adesea se rup. De asemenea, se folosesc deseori ca structură temporară pentru crearea protezelor permanente.
Cermetele sau protezele din ceramică, sunt produse în care baza metalică este acoperită cu un strat subțire de ceramică, care imită smalțul natural al dinților. Produsele sunt utilizate pentru a restabili atât dinții molari, cât și dinții anteriori. Prin munca de înaltă calitate a tehnicianului, structurile artificiale posedă o nuanță naturală sănătoasă și nu atrag prea multă atenție. Principalul dezavantaj este că se necesită o șlefuire puternică a dinților. Cermetul ocupă o poziție favorabilă prin raportul „calitate preț-calitate bună”, cu o îngrijire adecvată, se folosește cel puțin 10-15 ani.
Ceramica este un material estetic cu care puteți crea un dinte ideal, care nu diferă de cei sănătoși. Materialul se caracterizează printr-o bună transparență, nu-și pierde culoarea atrăgătoare în timp, este rezistent la diferiți coloranți. Dar, din păcate, proteza din ceramica în întregime este foarte fragilă, printr-o expunere intensă la alimentele dure, pot apărea fisuri și cioburi pe suprafață acesteia. Prin urmare, coroanele ceramice sunt plasate cel mai adesea pe dinții frontali.
Dioxidul de zirconiu este un material care nu este inferior ceramicii în estetică, dar are o rezistență mai mare. Este utilizat pentru proteze de orice tip atât pentru molari, cât și pentru dinții anteriori. Durata de viață – cel puțin 15 ani.
Alumina este astăzi cel mai scump material pentru fabricarea protezelor. Acest material nu are nicio legătură cu aluminiul care este folosit pentru vesela scumpă. Reprezintă o bază albă translucidă, cu rezistență și estetică ridicată.
Costurile protezelor dentare
Instalarea protezelor dentare în multe clinici este un serviciu destul de scump. Costul este afectat de o serie de factori: tipul protezei și materialul din care este confecționat, numărul dinților lipsă. Prețul unui serviciu similar în mai multe clinici poate fi diferit, așa că, înainte de a face o alegere, merită să urmăriți toate ofertele curente. În unele cazuri, se recomandă să analizați turismul medical per ansamblu și să folosiți serviciile din alte țări, unde prețul pentru serviciile stomatologice este mai atractiv și mai accesibil.